2 Eyl 2016

SOFRALARIMIZ GÜZEL OLSUN



Herkese Merhabaaa
Baktıkça içimin açıldığı bu güzel sofra sunum görsellerini sizinle paylaşmadan edemedim. Sunum benim için çok önemli. Çünkü sofrada yenilen yemeklerin lezzeti kadar görsellerininde güzel sunulması iştahı arttırıyor. Ayrıca insanın kendine ve aile bütünlüğüne verdiği değeri de yansıtıyor. Ver eline tepsiyi yesin tavrı pek hoş değil. Çünkü soframız teknoloji çağını yaşadığımız şu dönemde aile bireylerinin bir araya gelmesi açısından bulunmaz nimet. Sonuçta ergenlerde mutlaka acıkır ve fırsat bu fırsat ebeveynler de iletişim kurma fırsatını yakalamış olur değil mi :):):)




 Bir diğer önemli konuda tabi ki sofra adabı. Tüm çocuklara çok küçük yaştan itibaren verilmeli. Ben oğluma şimdiden alabildiği kadarıyla göstermeye çalışıyorum. Okuduklarım ve kendi bildiklerimden yola çıkarak sırf bu nefis görselleri boş boş okumayalım diye sizlerinde çok iyi bildiği  bazı önemli noktaları paylaşacağım.....


1.Başlangıçta çok basit haliyle çatal kullanarak yemek yemesi gerektiğini ve başkalarının yemeğine el sürmemesi gerektiği kesinlikle anlatılmalı. İlerleyen dönemde ise çatal ve bıçağı nasıl kullanacağı detaylıca gösterilebilir. Gereksiz bir konu olarak görülmemeli. Hayatı boyunca girip çıkacağı tüm ortamlarda işine yaracağı unutulmamalıdır.


 2. Masada uyuklar bir pozisyonda olmamalı olabildiğince dik oturması gerekiyor.  Dirseklerin masaya kesinlikle konmaması da sofra adabı açısından önemli. (En çok zorlandığım konu bu dirsek kısmı:):):))


3.Tabağına yiyebileceği kadar yemek koyması çok önemli bir husus. Açık büfe tarzında hizmet sunan restoran ve otellerde gördüklerim beni hep üzmüştür. Nerede ve nasıl davranması gerektiğini bilmeyen bir sürü yetişkin görmek insanı üzüyor.
Sonuçta hepimizin bir kapasitesi var yedikçe eklemek daha uygun olacaktır.


4.Yemeğin erken bitmesi durumunda kalkmamak gerekiyor. Sofrada bulunan diğer kişileri rahatsız etmeden beklemek en uygun olanı. Özellikle misafir ağırladığımızda onlardan önce yemeğimizi bitirip başka işlerle uğraşmak saygısızlık olarak görülüyor.


5.Ekmek dilimlerini minik parçalara bölerek yemek bir başka sofra adabı olarak görülüyor.
6.Tuz kullanımı ise yemeği tadına bakmadan yapılmamalı.


7.Sofraya oturmadan önce ve sofradan kalktığında ellerini yıkaması gerektiği anlatılmalı.


8. Ağzını şapırdatmadan ve fazla açmadan yemeğini yemesi gerektiği çok iyi öğretilmeli. Benim midem çok hassas olduğu için şapırdatan ve ağzını açarak yemeğini yiyen kişilerle karşılıklı oturamıyorum. Oturmak zorunda olsam da yemek yiyemiyorum:):):)Maalesef karşımdakine belli etmemek için kaçıp öğürmek zorunda kaldığım zamanlar olmuştur:(


7. Ve en önemlisi yemeği beğense de beğenmese de teşekkür etmeyi öğretmek ve öğrenmek çok önemli. 







Sizinde aklınıza gelen benim atlamış olduğum detaylar varsa lütfen yorum kısmından benimle paylaşın. Sevdiklerinizle birlikte bol gülücüklü çokça lezzetli yemekler yiyebileceğiniz güzel sofralar dilerim. 
 Umarım kısada olsa bir kaç önemli noktayı hatırlatmışımdır.
Sevgilerrrrr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İçten gelen küçük bir yorum eklerseniz sevinirim:)